Výnimočné cestovateľské zážitky k 30. výročiu SG – Paríž -Londýn

Výnimočné cestovateľské zážitky k 30. výročiu SG – Paríž -Londýn

 V tomto školskom roku – 2024  – oslávime 30. výročie založenia našej školy SG, a tak sme začali už v septembri. Od 4. 9.
do 9.9. 2023 sme so študentmi z tried tercia až oktáva a pár našimi absolventmi obišli veľkú časť Európy.  Odprevadil nás Lučenec, cez Česko a Nemecko sme sa dostali až do hlavného mesta Francúzska. Privítal nás usmiaty a rozhorúčený Paríž. Prehliadku mesta sme začali pri  Pantheóne, popri Sorbone, Notre Dame, okolo  Louvru,  Mostu Alexandra III., Invalidovni sme nastúpili na  plavbu Seinou a na záver dňa nás ukryla Eiffelova veža s unikátnym výhľadom.

Večerom sme sa ubytovali v hoteloch F1 v Calais a po sladkých raňajkách nás čakalo Spojené kráľovstvo – prístav Dover spojený aj s 2. svetovou vojnou. Do VB sa po brexite už nadá vstúpiť tak naľahko ako kedysi. Colné kontroly, čakanie na trajekt. V Anglicku sme navštívili Canterbury s katedrálou, typickou architektúrou, pamätníkom autora Canterburských poviedok, divadlom Marlowa a veľmi príjemými obyvateľmi. Hlavy sme sklonili v zámočku v meste Eastbourne, kde so svojou sestrou ako dieťa prespávala aj kráľovná Alžbeta II. Dnes tu sídli jazyková škola, ktorá patrí mestu. Zámoček je čiastočne prispôsobený potrebám študentov, hoci stále dýcha históriou.

Ďalší deň sme navštívili kúpeľné mesto Brighton s jeho zábavným mólom Palace Pier plným atrakcií, vyhliadkovú vežu  i360, krásne pláže. Toto mesto s extravagantnými štvrťami a kráľovským palácom v orientálnom štýle Royal Pavilion sme opúšťali neradi,  ale už  nás čakali kriedové útesy Beachy Head a prírodný park Seven Sisters s ich jedinečnou polohou, nádherou, ale aj nebezpečenstvom.

Zbierali sme zážitky, skúsenosti, precvičovali cudzia jazyky, nakupovali suveníry a takto vyzbrojení sme sa 8.9. ocitli ráno o 7,00 v Londýne (presne rok po úmrtí kráľovnej Alžbety II). Prehliadka sa začala pohľadom na celé mesto z Greenwichu, na  jeho ekonomickú štvrť, prekročením nultého poludníka  a krátkym rozchodom pri nádhernej plachetnici. Oddýchli sme si pri plavbe Temžou, pri ktorej sme spoznali Tower Bridge, pevnosť Tower, Millennium Bridge ( most z príbehu o Harrym Potterovi), katedrálu sv.Pavla a iné. Po pristátí sme si prezreli britský parlament -Houses of Parliament, Big Ben,
Trafalgárske námestie s Národnou galériou, Buckinghamský palác,prešli sme popri Downining Street, zažili sme demonštráciu nespokojných obyvateľov mesta a už sme sa  cez nádherné záhrady st James parku priblížili k London Eye, odkiaľ bol vynikajúci pohľad na všetko, čo sme spoznali. Domov sme sa vrátili unavení, rozhorúčení, plní dojmov.

Ďakujeme študentom za vzorné správanie a pochopenie, lebo pri cestovaní sa objavia aj nenaplánované zážitky , ako veľká havária v centre  Paríža a meškanie nášho autobusu, časové posuny, zážitky s trajektom, londýnskym metrom, ale to k cestovaniu patrí.

Ďakujeme celému prípravnému tímu, že sa so 46 študentami pustil do neznáma a neoľutoval: Mgr. J.Jámošíkovej ako vedúcej exkurzie a pg. sprievodu v zložení: Mgr. B.Péterová, Mgr.P.Vinarčík a Mgr. S.Vargová.

Tešíme sa na ďalšie cesty a zážitky.