EXKURZIA BRATISLAVA – VIEDEŇ

EXKURZIA BRATISLAVA – VIEDEŇ

16. -17.jún 2022

Pandémia ustúpila a my sme ani na chvíľu nezaváhali a vydali sa 16.júna na dvojdňovú exkurziu smer Bratislava -Viedeň.

Začali sme prehliadkou starobylého hradu Devín nad sútokom riek Dunaj a Morava. V jaskyniach skalného brala sme si pozreli dve expozície, hradnú studňu a z horného hradu sme si vychutnali nádhernú prírodnú scenériu. Pod hradom sme navštívili aj pamätník Brána slobody, venovaný obetiam totalitného režimu. Večer sme sa poprechádzali po nábreží Dunaja a navštívili divadelné predstavenie na Novej scéne SND.

V piatok 17.júna sme v skorých ranných hodinách opustili Bratislavu a vydali sa do metropoly Rakúska, aby sme mohli obdivovať elegantnú architektúru, krásu historických pamiatok, hradov a zámkov. Našou prvou zastávkou bol zámok Schönbrunn, v ktorom prebývala Mária Terézia so svojimi deťmi, cisár František Jozef I. so svojou manželkou Sisi. Potom sme sa presunuli na Námestie Márie Terézie a kochali sa bohatou zbierkou exponátov v historickom prírodovednom múzeu. Odtiaľ sme pokračovali do Hofburgu, cisárskeho sídla Habsburgovcov a konečnou zastávkou bolo Námestie sv.Štefana s dominantnou katedrálou sv.Štefana. Na spiatočnej ceste sme letmo obdivovali architektonické skvosty Viedne – rakúsky parlament a radnicu.

Počasie nám prialo a vďaka dobrej organizácii a dochvíľnosti našich študentov sme sa šťastlivo v piatok večer vrátili späť domov plní nových zážitkov, skúseností a dojmov z týchto európskych veľkomiest.

Exkurziu pre študentov pripravili vedúce predmetovej komisie cudzích jazykov a spoločenskovedných predmetov B.Péterová a vedúca prírodovednej predmetovej komisie H.Kovácsová.